Neden Müzik?

Küçüklüğüme dair hatırladığım ilk karede bilgisayar vardır. O zamanlar günümüzdeki gibi pek de yaygın bir şey değildi evde bilgisayar bulunması ve ben iki yaşımda bilgisayarın önüne oturtulmuştum. -Hatta bunun haberini yapmış o zamanın teknoloji dergilerinden biri.- Oturma o oturma, yıllar sonra kendimi bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olurken buldum. Anlayacağınız, bu zamana kadar geçen süreçte önemli bir alanı kapsadı bilgisayar.

Bilgisayar gibi çok küçüklüğe götüren diğer bir şey ise müzik. Bizim evde hiç eksik olmazdı müzik. Pek televizyon izleyen insanlar değillerdi bizimkiler, onun yerine çocukluğumun tek yabancı müzik kanalı olan MTV açık olurdu salonda -Daha sonraları VH1 ve MCM eklendi bunlara-. Her çarşamba akşamı MTVde Top 20 listesinin yayınlandığı programı vardı, o zamanlar büyük bir merakla beklerdim. Bir de pazar sabahları BBC 2’de Top of The Pops açılırdı. Kahvaltı ederken arkada onu izlerdim. Böyle böyle daha küçük yaşta o zamanın popüler müzik listelerini ezbere bilirdim. Kimin çıkışta veya düşüşte olduğunu, kimin yayınladığı yeni single ile patlama yaptığını. Hatta şimdi popüler müzik listelerini bu kadar iyi bildiğimi söyleyemiyeceğim.

O yaşlarda salonun ortasında yerde oturup oyuncaklarla oynar veya yapboz yapardım. Hemen karşımda da müzik çalarımız vardı. Babam haftasonları kendi gençliğinden dinlediği parçaları çalmayı severdi. İlk oradan duymaya başlamıştım günümüz pop müziğinin dışındaki eserleri. Dire Straits, Pink Floyd, Queen, Beatles’ı salondaki ses sisteminden tanıyordum. Bazen ilgimi çekiyordu bi parça soruyordum kim bu diye babam da anlatıyordu parçaları, ne zaman çıktıklarını ve o parçaların ona hatırlattıklarını. Kimi parça sigara içtiği zamanlara, kimi parça annemle tanıştığı zamana, kimi parçaysa yaptığı bir araba kazasına götürüyordu onu. O zaman anlamıştım işte müziğin başka hiç bir şeyde olmayan bir gücü olduğunu; sizi zamanda yolculuğa çıkarabilen tek araçtı müzik. Şimdi geriye baktığımda hayatımın neredeyse her anısında arkada bir müzik var. Öyle bir şey ki, şarkılar sizi geçmişe götürebiliyor veya götürdüğü şeyleri düşündüğünüz zaman kafanızda o müzikler çalıyor. Müziğin zamanlar arası sağladığı geçiş onu özel yapan özelliklerden sadece bir tanesi. Bunun dışında müziğin insana verdiği duygu ve hislerin yoğunluğu çok fazla. Sizi mutlu edebilir, hüzünlendirebilir, yeri geldiğinde her şeyi unutmanızı sağlar o an için. Bütün bu duygular insan ile müzik arasında eşsiz olan duygulardır, herkes farklı tecrübe eder müziği. Bu da müziği çok daha özel kılıyor.

Küçüklüğüme dönersek, o zamanlar salondaki müziklerle kısıtlıydım ama dışarıda daha keşfedilmeyi bekleyen şarkılar, sanatçılar vardı ve bunun farkındaydım. Bunu keşfedebilmenin en rahat yolu internetten geçiyordu. Daha 4 yaşımdayken internet evimize girmişti, zaten bilgisayarla içli dışlı büyüyordum ve beni bekleyen bir sürü parça vardı. O zamanlar okuldan dönünce bilgisayara oturup o zamanın liste parçalarından tutup eski bilmediğim parçalara kadar indirebildiğimi indirmeye ve arşivlemeye çalışıyordum. Sonra hoşuma giden parçaları arabada dinlememiz için haftanın mixi gibi CD’ye çekiyordum. O CD’ler hala durur bir köşede.

Bu müzik merakı lise sonda pikap almaya itti beni. Şimdi çok büyük olmasa da kendimce bir koleksiyonum var ve gün geçtikçe büyümekte. Tahmin edilebileceği gibi dinlediğim müzikler de değişti yıllar içinde. İlk aldığım CD 9 yaşındayken Eminem’in meşhur albümü The Eminem Show’du, en son aldığım plak ise yaptıkları işe müzikten çok müzik deneyi demeyi tercih ettiğim Swans’ın 2014 albümü To Be Kind. Şu an bu yazıyı yazarken arkada da Dans Dans’ın yeni albümlerinden yayınladıkları ilk parça olan Close Your Eyes çalıyor. Anlayacağınız yıllar boyunca farklı tarzlarla beslendi ruhum ve beslenecek de. Bazı müzikler belli bir dönemde kalırken bazıları uzun süreler benimle yaşamaya devam edecek. Zaten böyle de olması en doğalı. Bugüne kadar yaşamış olduğumuz hayata şöyle uzaktan bakınca kendimizde ve hayatımızda ne kadar değişiklik yaşamış olduğumuzu görebiliriz. İşte bu değişimlerden etkilenenlerin en başında da dinlediğimiz müzikler geliyor. Bunun dışında dinlediğim müzik türlerinin sınırlarının da biraz esnek olduğunu söylemem gerek.

Müzik hayatımda bu kadar önemli bir yer etmişken, bir süredir aklımda olan blog açma fikrini yeni yıl ile birlikte hayata geçirmek istedim. Alternatif Ritimler çıkmış olan albümler üzerine fikirlerimi paylaşacağım, zaman zaman müzikle ilgili yazılarımı yazacağım bir sayfa olacak.

2 thoughts on “Neden Müzik?”

Leave a comment